Caption funktionen i InDesign CS5 (og CS5.5) brugt i konkret opgave

P?? arbejde har jeg en opgave, hvor jeg skal s??tte en farvekode ind under en tegning af et stykke t??j. Koden skal v??re centreret under t??jet og formatteret ens. Umiddelbart en nem opgave, men da der nogle gange er 500-700 tegninger, s?? ville jeg pr??ve at finde en nemmere m??de.

Ops??tningen af kataloget foreg??r i InDesign og med InDesign CS5 (og CS5.5) er der kommet en mulighed for at g??re det meget nemt.

Farvekoden har nemlig altid v??ret i filnavnet. Et eksempel p?? et filnavn er “873372_02.eps”. I dette tilf??lde er farvekoden det efter “_” og f??r “.eps”.

1

 

InDesign CS5 introducerede funktion Captions. Det er at finde i Objects menuen.

Det bliver ligesom en billedetekst, som bliver generet automatisk. F.eks kan filnavn s??ttes ind, som jeg har brug for i dette tilf??lde.

For at f?? den korrekte formatering, s?? laver jeg en Paragraph Style. I dette tilf??lde hedder den “Farvenummer”.

2

 

Herefter skal ops??tning for Captions ops??ttes. Det g??res i menuen Object > Captions > Caption Setup???

3

 

Med disse indstillinger opn??r jeg n??sten hvad jeg vil. For at lave en Caption, s?? skal et billede eller flere billeder v??lges. Herefter aktiveres menuen Object > Captions > Generate Static Caption.

Jeg f??r nemlig filnavnet 2 mm under billedet formateret som det skal.

4

 

Men nu er det hele filnavnet, som er kommet p??. Jeg skulle kun bruge farvekoden. Det jeg har brug for er at fjerne de f??rste 6 tal og underscore + .eps. Dog kan jeg ikke fjerne dem automatisk, men jeg kan skjule eller g??re dem “usynlig”. Til det vil jeg bruge funktion GREP Style, som skal s??ttes p?? en Paragraph Style. For at det fungere skal jeg dog f??rst have lavet en Character Style.

Den skal hj??lpe mig med at g??re teksten “usynlig”. Derfor s??tter jeg farven som hvid og tekstst??rrelsen til 0,1 pkt.

5

 

P?? min Paragraph Style “Farvenummer” skal jeg s?? lave min GREP Style. GREP er en m??de at kunne finde tekstm??nstre (eller ogs?? kendt som regular expressions). L??s mere her og her.

6

 

Nu hj??lper det jo at kende “koderne” til GREP. I dette eksempel bruger jeg “d”, som betyder hvilket som helst tal. Det skriver jeg s?? 6 gange. Herefter en underscore. Til dette tekstm??nster bliver min Usynlig Character Style sat p??.

Herefter har jeg lavet en GREP Style mere som bare hedder “.eps” og det tekstm??nster bliver ogs?? “usynlig”.

7

 

Og nu har jeg s?? opn??et det jeg ville. Det eneste der mangler er at s??tte en tastaturgenvej p?? menupunktet Object > Captions > Generate Static Caption. Det kan jeg g??re i menuen Edit > Keyboard Shortcuts???

Herefter kan jeg s?? v??lge mange tegninger p?? engang. Trykke tastatur genvejen ogs?? er der farvekode under alle billederne.


8

 

Det eneste forbehold jeg har er at teksten som bliver gjort usynlig ikke er v??k. Den ville m??ske kunne se hvis mit layout ikke have en hvid bund. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s